De Nederlandse en Chinese overheid sloten speciale overeenkomsten met Microsoft. Staatscomputers moeten kunnen doordraaien op Windows XP.
Het laten afsterven van Windows XP blijkt een kostbare zaak voor nationale overheden. Donderdag werd bekend dat Nederland 3 miljoen euro betaalt aan Microsoft voor een jaar extra updates voor het besturingssysteem.
Duizenden pc’s
Minister Stef Blok schrijft in antwoord op vragen van Kamerlid Madeleine van Toorenburg dat de overeenkomst dat pc’s van de Rijksoverheid die werken op Windows XP kunnen blijven doordraaien. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken gaat het om 34.000 tot 40.000 computers.
Daarnaast werkt twee op de vijf gemeenten met het systeem. Als de computers niet meer geüpdatet worden raken ze vatbaar voor virussen, spyware, malware en indringers. Sinds 8 april is Microsoft gestopt met de ondersteuning van Windows XP.
Volgens Blok heeft de Informatiebeveiligingsdienst tot de stap geadviseerd. Ook decentrale overheden sloten een contract met Microsoft, voor 1,1 miljoen euro. Gemeenten kunnen zich daar nog bij aansluiten.
Windows 8 te duur voor Volksrepubliek
Ook China kiest ervoor om Windows XP voorlopig op te lappen. Volgens een regeringswoordvoerder waren ook voor de Chinese regering zorgen over beveiliging van doorslaggevend belang bij deze beslissing.
Bovendien zou upgraden naar Windows 8 "vrij kostbaar zijn", volgens de woordvoerder.
China zit met het stopzetten van XP in zijn maag. Naar schatting draait 70 procent van de computers in het land op XP, tegen 18 procent in de Verenigde Staten. Het gebruikt van gekopieerde software was wijdverspreid in Chinese overheidskantoren, maar na een schoonmaanactie in 2010 betalen Chinese overheden netjes licentie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl